Vannlek er høyt oppe på listen over gledesfylte aktivitetene for barn, spesielt i barnehagen. De fleste barn elsker å leke og plaske med vann, og det kan by på timesvis med moro uten andre konsekvenser enn våte klær.
Og siden barn har en naturlig interesse for vann, har vi et fantastisk utgangspunkt for å legge til rette for lek, ivareta barnas medvirkning, og samtidig tilby aktiviteter som byr på læring, eksperimentering og utforskning i barnehagen.
Vannlek gir barna en begynnende forståelse av fysiske lover, barna får utforsket mengde og volum, vannet byr på fascinerende sanseopplevelser, og ja, nevnte jeg at det er gøy?
Hvordan kan du legge til rette for vannlek i barnehagen?
Bygg demning med barna.
Det virker kanskje åpenbart, men det er lett å glemme hvor gøy det er å bygge en demning. Lag vannløp, og tett dem igjen med steiner og pinner. Hell på mer vann, og åpne demningen. Har dere tilgang på takrenner og lignende tilfører dette en ekstra dimensjon i leken.
Tilby utstyr og materialer til vannleken
Tenk kreativt! Det kan være gryter, vannkanner, flasker, tomme yoghurtbegere, kopper.. ja, alt mulig som holder på vannet, så lenge det ikke kan knuses.
Lag et sølekjøkken
Hvis du ikke har fått servert kake i sandkassa tør jeg påstå at du aldri har jobbet i barnehage. Ta sand-og-vann-leken et skritt videre og bygg et sølekjøkken til barna. Kanskje noen av foreldrene kan bidra med å bygge et solid og fint et som tåler vær og vind? Det bør være stort nok til å romme mange barn samtidig, for sølekjøkkenet vil være utgangspunkt for rollelek for alle aldersgrupper. Suppler med "møbler" så barna kan åpne restaurant, pynt med skilt, og fyll opp med gammelt kjøkkenutstyr. Med et sølekjøkken gir vi barna en arena for å trene på sosiale ferdigheter som deling, samarbeid og kommunikasjon.
"Mal" med vann
Ta med gamle pensler i ulike størrelser ut. Dette er perfekt for de penslene som uansett har tørket eller stivnet, eller blitt lurvete av hardhendt behandling i formingsaktiviteter. Det er kjempegøy å ”male” med vann og søle på husvegger, asfalt og andre store, naturlige lerreter.
Lek på badet/stellerommet
I de kalde månedene kan det være hustrig med vannlek ute. Fyll baljer med vann og gi barna kopper og øser som de kan bruke til å utforske og leke med vannet. Vannlek inne gir større rom for å skape sanseopplevelser. Vi kan variere vannets temperatur, dempe belysningen og se hvordan vannet reflekterer lyset, og høre lydene av vannet som plasker og sildrer mellom de ulike beholderne.
Vil du ha flere tips til aktiviteter som involverer vann?
I prosjektpakka med tema "vann" studerer vi vannets egenskaper nærmere gjennom formingsaktiviteter, utendørsaktiviteter, bevegelsesaktiviteter, eksperimenter og digitale aktiviteter.
Vi har fokus på språk, motorikk, sanser, fellesskap, barns medvirkning og lek.
Prosjektpakka har samlet alt du trenger til et engasjerende vannprosjekt i barnehagen, det eneste dere trenger å tenke på er at barna har nok skiftetøy.
Comments